Kako vzdrževati vodo v bazenu – primer visoke bazenske strehe v Gornja Radgona

Gornja_Radgona_pokrov_bazena_1

Nakup bazena je uresničitev sanj, a hkrati začetek skrbi za čistočo vode, tako da je vedno kristalno čista in prozorna kot v laguni. Brez skrbi, vzdrževanje in čiščenje vode v bazenu sicer zahteva nekaj časa in določeno znanje, vendar ni tako težko. To se lahko hitro naučite in mi vam bomo pri tem ponudili nekaj uporabnih nasvetov.

Nadstrešek za bazen Ravena

Spoznajte svoj bazen in njegove dele

Najprej morate poznati svoj bazen, torej vedeti, iz katerih posameznih delov je sestavljen. Najprej preberite dokumentacijo o vašem bazenu skupaj z navodili za njegovo vzdrževanje – te dokumente bi vam moral priskrbeti vsak resen proizvajalec ali prodajalec. Za boljše razumevanje si lahko ogledate tudi različne spletne videoposnetke, katerih je trenutno na internetu več kot dovolj. Poznavanje osnovnih delov vašega bazena in njegove tehnične opreme vam bo nato pomagalo pri vašem prizadevanju ohraniti bazen v odličnem stanju, vključno s kakovostjo vode. To vam bo tudi olajšalo in pospešilo reševanje morebitnih težav.

Skrbite za bazen

Da bi ohranili vodo v bazenu čisto in prozorno ter si stalno privoščili kakovostno izkušnjo kopanja, je pomembno, da se osredotočite predvsem na te dele bazena:

  • skimmer in filtrirni sistem
  • notranje stene in dno bazena
  • vir vode in njeno sestavo
  • uporabljena bazenska kemija

V nadaljevanju tega članka se bomo osredotočili na nekaj konkretnih opravil, ki jih ne smete pozabiti redno izvajati.

Kupola za bazen Ravena

Preverjajte pH vrednost vode v bazenu

Najprej redno preverjajte, kakšna je pH vrednost vode v vašem bazenu. Cilj je vzdrževati pH vrednost vode v razponu od 7,0 do 7,4. Če izmerjena vrednost odstopa od tega razpona, je treba uporabiti posebne pripravke za zvišanje ali znižanje pH vrednosti. pH vrednost preverjajte vsaj enkrat tedensko (priporočamo, da to počnete tudi v zimskih mesecih, ko je bazen v zimskem spanju). Komplet za testiranje pH vrednosti in pripravke za zvišanje ali znižanje pH lahko kupite v vsaki trgovini z bazeni.

Čistite skimmerjev koš

Skimmer je tehnična naprava, ki postopoma sesa vodo z gladine bazena in jo odvaja v filtracijo, kjer se voda čisti. Del skimmerja je sito za grobe nečistoče, imenovano skimmerjev koš, ki preprečuje vstop večjih mehanskih nečistoč, ki lahko plavajo na gladini bazena (kot so veje, listje ali druge naravne nečistoče, pa tudi tuji predmeti, npr. papirčki, plastični kozarci ipd.) v filtracijski krog. Nujno je, da skimmerjev koš vedno čistite, sicer bi nečistoče v njem lahko postopoma pronicale v filtracijo in jo nepotrebno zamašile.

Odstranjujte alge in nečistoče s sten in dna bazena

Če opazite, da na stenah ali dnu bazena rastejo alge, morate vodo takoj obdelati s pripravkom, namenjenim posebej za uničevanje alg. Ko se alge sprostijo, jih takoj odstranite s posebnim bazenskim sesalnikom. Če poleg alg vidite še druge grobe nečistoče na stenah ali dnu bazena, uporabite primeren bazenski krtačo za njihovo odstranitev.

Pokritje bazena Laguna

Vzdržujte zadostno cirkulacijo vode

Tok vode podpira čistilni učinek in upočasnjuje usedanje in razmnoževanje nečistoč. Zato vzdržujte zadostno cirkulacijo vode v bazenu in voda bo bolj čista in prozorna, vedno pripravljena za kopanje. Cirkulacijo vode vpliva že izbira oblike bazena (za optimalno cirkulacijo vode so primernejše zaobljene oblike, pravokotni ali kotni bazeni pa imajo pogosto težave s kroženjem vode v kotih). Poleg oblike bazena lahko cirkulacijo vode vplivate tako, da črpalko in filtrirni sistem čim pogosteje vzdržujete v delovanju. Vaša bazenska črpalka bi morala delovati vsaj 10 do 12 ur na dan (v idealnem primeru se nikoli ne bi smela ustaviti). Pri filtraciji pa ne pozabite na redno čiščenje.

Vzdržujte optimalno višino vodne gladine

Za optimalno delovanje in zmogljivost filtrirnega kroga in črpalke mora biti vodna gladina v bazenu ravno na sredinski ravni skimmerja. Če je vodna gladina prenizka, črpalka deluje na suho in jo lahko celo zažgete. Če so vratca skimmerja, skozi katera se sesa voda skupaj z nečistočami, popolnoma potopljena pod gladino bazena, skimmer ne bo pravilno deloval.

Spremljajte vzdrževanje, načrtujte vzdrževanje

Ne zanašajte se na to, da si boste vedno zapomnili, kaj vse ste storili pri vzdrževanju bazena. Vodenje zapiskov o opravljenem vzdrževanju in dodajte tudi opombe o koncentraciji uporabljene kemije. Tako boste imeli popoln pregled nad vašim bazenom, poleg tega pa lahko te podatke uporabite tudi za postopno opazovanje, kaj je za vaš bazen in kakovost vode v njem resnično najboljše. Pri večjih in obsežnejših opravilih v okviru vzdrževanja si vnaprej načrtujte njihove termine. In končno, ne pozabite, da v tem niste sami, in preprosto prosite druge člane gospodinjstva, da vam pomagajo pri vzdrževanju bazena.

Bodite pozorni in ničesar ne podcenjujte

In še en splošen nasvet za konec. Bodite pozorni na svoj bazen, preverjajte kakovost vode tako vizualno kot tudi s tehničnimi pripomočki (glejte merjenje pH vrednosti) in ničesar ne podcenjujte. Morebitne težave rešujte takoj, ne čakajte niti dni niti ur.

Želimo vam lepo kopanje in uživanje v bazenu.

Subscribe to our Newsletter

Share this post with your friends

Leave a Reply