Kako ohraniti vodo v bazenu čisto?

bazenska streha

Nakup bazena je uresničitev sanj, a hkrati začetek skrbi za čistost vode, da bo vedno kristalno čista in prozorna kot v laguni. Brez skrbi, vzdrževanje in čiščenje vode v bazenu bo trajalo nekaj časa in zahteva nekaj znanja, ni pa tako težko. Tega se lahko hitro naučite in dali vam bomo nekaj koristnih nasvetov.


Spoznajte svoj bazen in njegove dele
Najprej morate poznati svoj bazen, torej vedeti, iz katerih posameznih delov je sestavljen. Zato najprej preberite dokumentacijo za vaš bazen skupaj z navodili za njegovo vzdrževanje – te dokumente bi vam moral priskrbeti kateri koli ugleden proizvajalec ali prodajalec. Za boljše razumevanje si lahko ogledate tudi različne spletne videe, ki jih je na internetu trenutno več kot dovolj. Poznavanje osnovnih delov vašega bazena in njegovega tehničnega ozadja vam bo nato pomagalo pri vaših prizadevanjih, da ohranite bazen v odličnem stanju, vključno s kakovostjo vode. Tako boste lažje in hitreje rešili morebitne težave.

 

Poskrbite za bazen
Da bi voda v bazenu ostala čista in čista ter da bi lahko nenehno uživali v kakovostnem plavanju, je pomembno, da se osredotočite na naslednje dele bazena:

  • skimmer in filtrirni sistem
  • notranje stene in dno bazena
  • vodni vir in njegova sestava
  • uporabljena bazenska kemija

 

V naslednjih razdelkih tega članka se bomo osredotočili na nekaj posebnih nalog, ki jih ne smete pozabiti opravljati redno.

Preverite pH vrednost vode v bazenu
Najprej redno preverjajte pH vode v vašem bazenu. Cilj je ohraniti pH vode med 7,0 in 7,4. Če izmerjena vrednost odstopa od tega območja, je treba uporabiti posebne pripravke za povečanje ali znižanje pH vrednosti. Vsaj enkrat tedensko preverite pH vrednost (priporočamo, da to storite tudi v zimskih mesecih, ko je bazen prezimen). Komplet za testiranje pH in izdelke za povečanje ali zmanjšanje pH lahko kupite v kateri koli trgovini za bazene.

 

Očistite košaro skimmerja
Skimer je tehnična naprava, ki postopoma sesa vodo s površine bazena in jo odvaja do filtracije, kjer se voda očisti. Skimer vključuje zaslon za grobo umazanijo ali tako imenovano skimmersko košaro, ki preprečuje vdor večje mehanske umazanije, ki lahko plava na površini bazena (npr. vejice, listje ali druga naravna umazanija, pa tudi morebitnih tujih predmetov kot kot papir, plastične skodelice itd.) v filtrirni krog. Košaro skimmerja je potrebno vzdrževati stalno čisto, sicer bi lahko umazanija, ki se ujema v njej, postopoma prodrla v filtracijo in jo po nepotrebnem zamašila.

 

Odstranite alge in umazanijo s sten in dna bazena
Če opazite, da na stenah ali dnu bazena rastejo alge, morate vodo takoj obdelati z izdelkom, ki je posebej zasnovan za uničenje alg. Takoj, ko se alge sprostijo, jih takoj odstranite iz bazena s posebnim čistilom za bazen. Če na stenah ali dnu bazena poleg alg opazite še drugo grobo umazanijo, jo odstranite s primerno krtačo za bazen.

Ohranite zadostno kroženje vode
Tekoča voda podpira učinek čiščenja in upočasnjuje usedanje in rast umazanije. Zato poskrbite za zadostno kroženje vode v bazenu in imeli boste veliko čistejšo in čistejšo vodo, vedno pripravljeno za kopanje. Na kroženje vode vpliva že izbira oblike bazena (za optimalno kroženje vode so bolj primerne zaobljene oblike, nasprotno, pravokotni ali kvadratni bazeni imajo pogosto težavo s kroženjem vode v kotih). Če pustimo ob strani obliko bazena, lahko vplivate na kroženje vode tako, da črpalka in filtrirni sistem delujeta čim pogosteje. Črpalko za bazen bi morali delovati vsaj 10 do 12 ur na dan (v idealnem primeru se ne sme nikoli ustaviti). Za filtracijo ga ne pozabite redno čistiti.

 

Ohranite optimalen nivo vode
Za optimalno delovanje in delovanje filtrirnega kroga in črpalke mora biti nivo vode v bazenu neposredno na sredini skimmerja. Če je nivo vode prenizek, črpalka deluje suho in jo lahko zažgete. Če so vrata skimmerja, ki sesajo vodo, vključno z umazanijo, popolnoma potopljena, skimmer ne bo deloval pravilno.

 

Spremljajte vzdrževanje, načrtujte vzdrževanje
Ne zanašajte se na to, kar ste vedno počeli za vzdrževanje bazena. Vodite evidenco o opravljenem vzdrževanju in dodajte opombe o koncentraciji uporabljene kemije. Imeli boste popoln pregled nad svojim bazenom, poleg tega pa lahko s temi podatki postopoma opazujete, kaj je za vaš bazen res najboljše in kakovost vode v njem. Za večje in obsežnejše vzdrževalne dejavnosti načrtujte njihove datume vnaprej. Nazadnje ne pozabite, da niste sami, in preprosto prosite druge člane gospodinjstva, da vam pomagajo vzdrževati bazen.

Bodite previdni in ničesar ne podcenjujte
In za konec še en splošen nasvet. Bodite pozorni na svoj bazen, preverite kakovost vode tako vizualno kot s tehničnimi pripomočki (glej merjenje pH) in ničesar ne podcenjujte. Vse težave rešite takoj, ne čakajte dni ali ur.

 

Želimo vam lepo kopanje in zabavo v bazenu.

Subscribe to our Newsletter

Share this post with your friends

Leave a Reply